۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
سبک (Style) یکی از عناصر نرم در بین هفت عنصر مکنزی است به این معنی که ناملموس و فرهنگ محور است. این عنصر به سبک مدیریتی رایج در یک سازمان اشاره دارد که میزان بهرهوری و رضایت کارکنان را تعیین میکند. به عبارتی رویکردی است که مدیریت اتخاذ میکند و این رویکرد بر عملکرد، بهرهوری و فرهنگ سازمان اثر میگذارد.
سبکهای مدیریتی مختلفی وجود دارد و هر سازمانی با توجه به شرایط خود و عوامل دیگر میتواند بهترین سبک را برای خود انتخاب کند. در ادامه با هم خواهیم دید که چه عواملی میتواند بر انتخاب نوع سبک مدیریتی تأثیر گذار باشد و در نهایت با ۴ سبک مدیریتی موفق آشنا میشویم.
عوامل مؤثر بر انتخاب سبک مدیریتی
سبک مدیریت راهکاری است که مدیر از آن برای تحقق اهداف خود بهره میبرد و این سبک شامل روشهای برنامهریزی، سازماندهی، تصمیمگیری، اختصاص اختیارات به کارکنان و مدیریت آنها میشود. بسته به شرکت، سطح مدیریت، صنعت، کشور، فرهنگ و همچنین خود شخص (مدیر) سبک مدیریتی میتواند بسیار متفاوت باشد. مدیر موفق و تأثیرگذار کسی است که بتواند سبک مدیریت خود را در پاسخ به عوامل مختلف تنظیم کند و در عین حال تمرکز خود را بر دستیابی به اهداف حفظ کند.
سبکهای مدیریتی تحت تأثیر عوامل داخلی و خارجی قرار می گیرند. عوامل داخلی عبارتند از:
- فرهنگ کلی سازمانی
- سیاستها
- اولویتها
- تعهد شغلی
- سطح مهارت کارکنان (کارکنان با مهارت بالاتر به نظارت زیادی نیاز ندارند در حالی که کارکنان با مهارت کمتر برای دستیابی مداوم به اهداف به نظارت بیشتری نیاز دارند.)
و عوامل خارجی:
- قوانین استخدامی
- اقتصاد
- رقبا
- تأمین کنندهها
- مصرفکنندهها
این عوامل خارج از کنترل سازمان هستند، اما هم بر مدیرها و هم بر کارکنان تأثیر خواهند داشت.
۴ سبک مدیریتی موفق چیست؟
سبکهای مدیریتی مختلفی در دنیا وجود دارد ولی در این میان میتوان گفت که ۴ سبک زیر که به تفصیل به آنها پرداختهایم بهترین سبکها هستند:
سبک چشمانداز گرا
در این سبک مدیریتی، مدیر سازمان به تعریف و انتقال هدفی میپردازد که کارکنانش به آن باور دارند و به این شکل آنها را متقاعد میسازد تا برای اجرا و تحقق چشمانداز او سخت تلاش کنند.
بعد از تعیین چشمانداز و استراتژی کلی، مدیرهای این سبک معمولاً به کارکنان خود اجازه میدهند تا آزادنه و طبق شرایط خودشان مسئولیتشان را انجام دهند البته تا زمانی که سازنده عمل کنند. در چنین شرایطی، مدیرها همواره باید به بررسی کارکنان خود مشغول باشند و دیدگاههای جدید را با آنها به اشتراک بگذارند تا مطمئن شوند که در مسیر درستی قرار دارند.
سبک مدیریتی چشمانداز گرا به کارمندها احساس استقلال زیادی میدهد و این احساس استقلال از لحاظ روانشناختی کمک میکند که کارکنان کنترل بیشتری بر روی کاری که انجام میدهند داشته باشند و در نتیجه احساس رضایت و انگیزه آنها بیشتر خواهد بود. در واقع چنین رویکردی اعتماد به نفس کارکنان را افزایش میدهد و زمینه را برای خلاقیت بیشتر محیا میسازد.
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
مدیرهای این سبک مدیرهایی قاطع و در عین حال منعطف هستند. زیرا با وجود اینکه چشمانداز آنها مشخص است اما همیشه آمادهی شنیدن ایدههای کارکنان خود هستند و در صورت ارائهی یک ایدهی عالی حاضر هستند که برنامهی خود را تغییر دهند. این مدیرها بازخوردهای زیادی در مورد عملکرد کارکنان خود دارند و هر زمان هر یک از کارکنان فراتر از انتظارات عمل کند، بدون شک با تحسین و تشویق مدیر روبرو خواهد شد.
اجرایی کردن سبک مدیریتی چشمانداز گرا به هیچوجه کار آسانی نیست زیرا پیش از آنکه از کارکنانهای خود انتظار داشته باشید تا چشمانداز شما را اجرا کنند باید کاری کنید تا به آن هدف و چشمانداز معتقد و متعهد شوند. در غیر اینصورت آنها قادر نخواهند بود دیدگاه و چشمانداز شما را در واقعیت محقق سازند.
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
از نمونه مدیرهای موفق در این نوع سبک میتوان به ایلان ماسک بزرگ اشاره کرد. برای تبدیل تسلا به غول فناوری امروزی، نیاز به چشم اندازی روشن و رهبری قاطع همچون ایلان ماسک بود. هر چند ممکن است عدهای حضور ماسک را در حوزهی ارزهای رمزنگاری شده، فعالیتهای او را برای فرستادن افراد به فضا و برنامههایی که برای زندگی در آنجا دارد را مسخره کنند، اما نمیتوان انکار کرد که سبک رهبری او نه تنها بر کارکنانش، بلکه بر جامعه جهانی تأثیر گذاشته است.
سبک دموکراتیک
در سبک مدیریتی دموکراتیک حق با اکثریت است. مدیرهای این سبک برای تنوع ایده در تیمهای خود اهمیت قائل هستند و این را درک کردهاند که افراد کلید موفقیت در هر سازمانی هستند. بنابراین به کارکنان خود اجازه میدهند تا در فرآیند تصمیمگیری مشارکت داشته باشند. هر چند در نهایت این مدیران هستند که تصمیم نهایی را میگیرند اما از آنجا که کارکنان در فرآیند تصمیمگیری مشارکت میکنند، تیمها تأثیر زیادی در تصمیمگیری مدیرها دارند.
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
مشارکت کارکنان در تصمیمگیری به آنها احساس ارزشمندی میدهد، روحیهی آنها را تقویت میکند و رابطهای سالم و قابل اعتماد بین آنها و مدیر ایجاد میکند. با کمک سبک دموکراتیک مدیرها راحتتر میتوانند کارکنان خود را متقاعد نمایند تا دیدگاههای تیم را بپذیرند چرا که در نهایت آنها قرار است برنامهای را اجرا کنند که با هم ایجاد کردهاند.
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
بسیاری از کارکنان این سبک مدیریتی را دوست دارند چرا که در این سبک مدیرها به آنها اعتماد دارند و این امکان را برایشان فراهم میکنند تا از تمام مهارتهای خود در انجام مسئولیتهایشان استفاده کنند.
فراموش نکنید که سبک مدیریتی دموکراتیک در صورتی که به درستی اجرا نشود، ناکارآمد خواهد بود و میتواند مانع از پیشرفت سازمان شما شود. مدیرهایی که تنها به صورت فرمالیته با تیمهای خود مشورت میکنند، نه تنها احساس ارزشمندی به آنها نمیدهند بلکه باعث میشوند کارکنانشان به این نتیجه برسند که مدیرشان تنها وعدههای دروغی به آنها میدهد و اعتمادی میان آنها باقی نخواهد ماند.
سبک تحول آفرین
مدیرهای این سبک مبتکر و خلاق هستند. آنها بر این بارور هستند که تغییر و رشد تنها راه برای جلوتر ماندن از دیگر رقیبهایشان است. به همین دلیل، مدیرهای سبک تحول آفرین، کارکنانشان را از منطقهی امن خود بیرون میکشند و به آنها میفهمانند که توانمندتر از آن چیزی هستند که تصور میکردند. به این شکل کارکنان تشویق میشوند تا مدام خود را ارتقاء دهند و در نتیجه عملکرد تیم بهبود پیدا خواهد کرد.
کارکنانی که با مدیرهای این سبک کار میکنند، افرادی شاد، فداکار و با انگیزه هستند چرا که مدیرهای سبک تحول آفرین مدام کارکنان خود را به چالش میکشند و به آنها این اعتماد را میدهند که اگر بیشتر تلاش کنند، قادر خواهند بود بهترین خود را ارائه کنند. این مدیرها همواره در کنار کارکنان خود هستند و هر کاری از دستشان برآید برای پیشرفت و موفقیت آنها انجام خواهند داد.
تیمهای این سبک بسیار مبتکر بوده و قادر هستند به راحتی خود را با تغییرات شدید در صنعت سازگار کنند. البته به خاطر داشته باشید که هرچند به چالش کشیدن مدام کارکنان برای داشتن خلاقیت و نوآوری و پیشی گرفتن از رقیبها مهم است اما افراط در این شیوه و فشار آوردن بیش از حد به کارکنان میتواند آنها را از دور خلاقیت خارج کرده و فرسوده وخسته کند.
سبک کوچینگ
درست مانند یک مربی و کوچ ورزشی، مدیر سبک کوچینگ تلاش میکند تا برای رشد کارکنان خود برنامهای بلند مدت و مؤثر داشته باشد. این مدیرها اشتیاق زیادی برای تماشای رشد و پیشرفت کارکنان خود دارند و تا زمانی که کارکنان از روند رشد و بهبود خود خارج نشوند نسبت به شکستهایشان صبور هستند.
مدیرهای این سبک با وعدهی فرصتهای پیشرفت مثل ارتقاء، مسئولیت بیشتر و … به کارکنان خود انگیزه میدهند تا مدام به دنبال رشد و بهبود عملکرد خود و تیمشان باشند.
مدیرهایی که از سبک مدیریتی کوچینگ استفاده میکنند بر روی دو نکتهی مهم تمرکز دارند:
- اولی: نظارت بر توسعهی فردی کارکنان
- دومی: گردهمآوری و متحد کردن تیم
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
بهترین تیمها در سازمان متحدترین آنها هستند و یک کارمند زمانی میتواند بیشترین رشد حرفهای را تجربه کند که هم مدیر او (در واقع مربی او) و هم دیگر هم تیمیهایشان بر روی پیشرفت او سرمایهگذاری کرده باشند.
۴ سبک مدیریتی موفق در دنیا
جهت آشناسی با ۷s مکنزی حتما این مقاله را مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید